Віктор Марценюк: Зменшення норми висіву, нижче ФАО і роздільне живлення в умовах посухи спрацьовують краще

SuperAgronom.com: Минулий рік був на зразок раптової контрольної роботи на перевірку стресостійкості не лише рослин, а й аграріїв, та їх підготовленості до різних природних несподіванок. Загалом ваша компанія цю контрольну «написала» непогано. Але якщо провести підсумковий аналіз, то який досвід ви перенесли в наступний сезон?

Віктор Марценюк: Скажімо так: десь зробили певні висновки в деталях технологій (наприклад, побачили, що могли б зекономити на внесенні інсектициду по вегетації кукурудзи, бо через посуху в ньому зрештою не було потреби), але основний висновок — треба продовжувати рухатись у бік точного землеробства. Тобто розширювати диференційований висів, внесення добрив співвідносно із зонами родючості та наявності у ґрунті відповідних елементів.

SuperAgronom.com: Чи не доводилось приймати рішення щодо кардинальної зміни технологій в якомусь із регіонів?

Віктор Марценюк: Я не бачу такої потреби, якщо маються на увазі зміни як реакція на ситуацію минулого сезону. Тобто точкове коригування технологій можливе, але якщо проаналізувати останні декілька років, то вони настільки разюче можуть відрізнятися, що навряд чи можна бути готовим до деяких «сюрпризів». Наприклад, 2019-й рік для Сумської області виявився, так би мовити, «провальним». Тоді як, здавалося б, такий складний 2020-й у цьому регіоні був найкращий серед решти кластерів. При цьому ми технологію практично не змінювали (за винятком деяких точкових змін у гібридному складі та нормі висіву). А отримали удвічі більше, ніж очікували.

При цьому, звісно, загальні тенденції ми розуміємо і в цілому напрацьовуємо глобальну стратегію, змінюємо технологічні підходи для адаптації до нових кліматичний реалій.

Поділитись:
Зачекайте!
Підписуйтесь на наш Facebook

Та отримуйте 5% знижки на покупку любих наших товарів!