Органічне землеробство та кліматичні зміни: як підлаштовуються вітчизняні виробники?

Органічне землеробство в Україні набуває дедалі більшого поширення. Але кліматичні зміни та примхи погоди чинять свій вплив на всіх аграріїв однаково. Чи мають при цьому органічні технології якісь переваги? Чи, навпаки — органікам складніше господарювати в таких умовах?

Ми вже не раз розповідали, яким важким видався минулий сезон для вітчизняних сільгоспвиробників. Нинішній сезон вже начебто подає кращі надії. Однак уроки минулого та тенденції, які він яскраво окреслив — варті подальшого аналізу. Своїм досвідом та результатами ділилися багато аграріїв, переважна більшість із них практикують інтенсивні технології. А от слово органічних виробників звучало дещо менше. Тож ми вирішили виправити ситуацію. І звернулися до фахівців-органіків, аби вони розповіли, чи відчули вони в минулорічних умовах якісь переваги своїх технологій і як планують пристосовуватись до кліматичних змін.

Взагалі, у 2017-2019 роках у вітчизняному органічному виробництві спостерігався певний «стрибок». Як свідчать дані довідника «Агробізнес України 2019-2020 рр.», за цей період кількість сертифікованих органічних господарств збільшилась практично удвічі. Правда, при цьому дещо знизились площі органічних угідь, але зростання цього сегменту очевидне. Так само, як і кількість послідовників цього способу господарювання. І річ не лише в тому, що завдяки своєму експортному потенціалу така продукція має стабільний попит і маржинальність. Фактично усі аграрії, з якими ми розмовляли, були, можна сказати, адептами, «свідомими» органіками. Як категорично висловився один із них, Олексій Язиков, власник і директор ТОВ «Жива Нива»: «В Україні взагалі не має бути хімії». 

Поділитись:
Зачекайте!
Підписуйтесь на наш Facebook

Та отримуйте 5% знижки на покупку любих наших товарів!